Kun tiimin ilmapiiri kiristyy - tunnista konfliktin merkit ajoissa
Työyhteisössä erimielisyydet ovat luonnollinen osa arkea. Ne voivat parhaimmillaan tuoda esiin uusia näkökulmia, parantaa päätöksentekoa ja vahvistaa tiimin dynamiikkaa. Mutta jos erimielisyyksiä ei käsitellä avoimesti ja rakentavasti, ne voivat hiljalleen muuttua jännitteiksi, jotka heikentävät työilmapiiriä ja vaikeuttavat yhteistyötä.
Esihenkilön rooli on ratkaiseva, kun halutaan tunnistaa ja puuttua orastaviin konflikteihin ennen kuin ne eskaloituvat. Mitä merkkejä kannattaa tarkkailla, ja miten niihin tulisi reagoida? Tässä blogipostauksessa pureudumme työyhteisösovittelijoina siihen, miten esihenkilö voi aistia tiimin ilmapiiriä, tunnistaa konfliktia ennakoivat merkit ja ohjata keskustelua rakentavaan suuntaan.
Kuva: Unsplash, Nik
Havaitse konfliktin varoitusmerkit ajoissa
Ilmapiirin muutokset tapahtuvat usein huomaamatta. Pienetkin merkit voivat kertoa siitä, että tiimin yhteistyössä on haasteita. Seuraavat varoitusmerkit kannattaa ottaa vakavasti:
Vähentyneet keskustelut – Tiimi ei enää jaa ajatuksiaan avoimesti tai palaverit ovat hiljaisempia kuin aiemmin.
Passiivis-aggressiivinen käytös – Silmien pyörittely, tahalliset viivästykset ja sarkastiset kommentit voivat viitata käsittelemättömiin ristiriitoihin.
Eristäytyminen – Ryhmästä vetäytyminen tai keskusteluista pidättäytyminen.
Negatiivinen kielenkäyttö – Kriittinen, syyttelevä tai poissulkeva puhe kertoo usein taustalla olevasta tyytymättömyydestä.
Kuppikunnat – Tiimin sisällä alkaa muodostua ryhmittymiä, joka vaikuttaa yhteistyöhön.
Kuinka esihenkilö voi aistia ilmapiiriä?
Esihenkilön ei tarvitse odottaa, että joku tuo ongelmat esiin. Aktiivinen havainnointi ja avoin keskustelu ovat avain konfliktien ennaltaehkäisyyn.
1. Ole läsnä ja kuuntele
Osallistu aktiivisesti tiimin toimintaan ja ole kiinnostunut tiimiläistesi hyvinvoinnista. Havainnoi keskustelun sävyä, kehon kieltä ja tiimiläisten välistä vuorovaikutusta.
2. Kysy suoraan ja empaattisesti
Sen sijaan, että odotat ongelmien nousevan pinnalle, kysy kahdenkeksisissä tai tiimikeskusteluissa tiimiläisiltä, kuinka he kokevat yhteistyön ja ilmapiirin.
Hyviä kysymyksiä ovat esimerkiksi:
”Miten yhteistyö tiimin sisällä sujuu tällä hetkellä?”
”Oletko havainnut jotain, mikä voisi toimia paremmin?”
”Onko jotain, mitä haluaisit tuoda esiin, mutta et ole vielä tuonut?”
3. Luo turvallinen keskusteluilmapiiri
Tiimiläisten on tiedettävä, että he voivat kertoa huolistaan ilman pelkoa kielteisistä seurauksista. Kun joku nostaa esiin vaikean aiheen, suhtaudu siihen avoimesti ja neutraalisti. Palkitse rehellisyys esimerkiksi kiittämällä rohkeudesta. Turvaa luo myös se, että esihenkilö seuraa, että yhteisesti sovituista asioista pidetään kiinni ja tarvittaessa puuttuu esimerkiksi epäasialliseen käytökseen.
Keskiössä tiimin hyvinvointi
Erimielisyydet kuuluvat osaksi tehokkaasti toimivan tiimin arkea. Esihenkilön rooli on ratkaiseva siinä, että erimielisyydet eivät kasva hallitsemattomiksi konflikteiksi. Kun konfliktien varoitusmerkit tunnistetaan ajoissa ja vaikeistakin asioista uskalletaan puhua, tiimin hyvinvointi ja tuottavuus vahvistuvat. Tulevaisuuden työelämässä sovitteleva vuorovaikutus ja taito johtaa haastavia keskusteluja ovat yhä arvokkaampia. Ja tässä kehittymiseen arjen kohtaamiset antavat mitä mainioimman harjoittelumahdollisuuden.
💡 Haluatko kuulla lisää? Katso webinaarimme "BraveTalk: Ennakoi ja estä tiimikonfliktit", jossa jaamme lisää konkreettisia työkaluja ja kokemuksia sovittelevasta esihenkilötyöstä.
Kirjoittajat:
🖋️Anni Harada, työyhteisösovittelija, Anni Harada Oy
🖋️Sanna Fäldt, työyhteisösovittelija, Bravers Oy